Τηλ 210-5222864 - 210-5222813  e-mail : info@ssem.gr - 3ης Σεπτεμβρίου 8 /104 31 Αθήνα - 7ος όροφος

home image

05.04.2024 - 7ήμερη εκδρομή στην Κύπρο από 24-05-24 έως 30-05-24

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ

Ο Σύλλογος μας συμμετέχει σε 7ήμερη εκδρομή στην Κύπρο από 24-05-24 έως 30-05-24.

ΚΥΠΡΟΣ

Συμπληρώνονται 50 χρόνια από την εισβολή στην Κύπρο.

50 χρόνια μέσα στα οποία δεν έγινε ούτε ένα ουσιαστικό βήμα για την ειρηνική επανένωση του νησιού. Ή κι αν κάποια στιγμή επιχειρήθηκε κάτι, άλλοτε αστάθμητοι κι άλλοτε σκοτεινοί παράγοντες ακύρωσαν κάθε προσπάθεια για λύση.
Ένα νησί μήλον της έριδος απ’ όπου παρελαύνουν επί χιλιετίες κάθε είδους κατακτητές κι όμως, η καρδιά του νησιού παραμένει ελληνική.

Κάτι απ’ την ελληνικότητα των αιώνων επιμένει και είναι αυτό μια απ’ τις αιτίες του ταξιδιού.

Κύπρος1

«…Μεγάλος πόνος είχε πέσει στην Ελλάδα.
Τόσα κορμιά ριγμένα
στα σαγόνια της θάλασσας στα σαγόνια της γης· 
τόσες ψυχές
δοσμένες στις μυλόπετρες, σαν το σιτάρι.
Κι οι ποταμοί φουσκώναν μες στη λάσπη το αίμα
για ένα λινό κυμάτισμα για μια νεφέλη
μιας πεταλούδας τίναγμα το πούπουλο ενός κύκνου
για ένα πουκάμισο αδειανό, για μιαν Ελένη.»

Από το ποίημα Ελένη του Γ. Σεφέρη και τη συλλογή «Κύπρον ου μ' εθέσπισεν»

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

1 η ΜΕΡΑ: Αθήνα - Λάρνακα – Λευκωσία

Σήμερα μετά την πτήση μας και την προσγείωσή μας στην Λάρνακα θα ξεναγηθούμε στη βυζαντινή εκκλησία του Αγίου Λαζάρου ένα εμβληματικό μνημείο της πόλης που χτίστηκε από τον αυτοκράτορα Λέοντα ΣΤ' τον Σοφό το 900 μ.Χ, και θα ξεκουραστούμε στα καφέ στις Φοινικούδες, την παραλία της Λάρνακας.

Κύπρος2Κύπρος3

Νωρίς το απόγευμα αναχωρούμε για τη Λευκωσία. Επισκεπτόμαστε το Μουσείο του Ιδρύματος Σεβέρη. Είναι αυτή η πρώτη μέρα πολύ σημαντική να μπουν βάσεις κατανόησης της Ιστορίας της Κύπρου και του κυπριακού λαού και το Μουσείο Σεβέρη βοηθάει απερίγραπτα… Με έναν τρόπο μαγικό μάς μετατρέπει σε περιηγητές προηγούμενων αιώνων και μέσω της Τέχνης μάς κάνει μύστες της Στιγμής και της Ιστορίας Με το τέλος της ξενάγησης πάμε στο ξενοδοχείο, παίρνουμε τα δωμάτιά μας, δίνουμε λίγο χρόνο για ξεκούραση κι ύστερα κάνουμε ραντεβού στο λόμπι για να βγούμε μια πρώτη βόλτα στο ιστορικό κέντρο της τελευταίας διχασμένης ευρωπαϊκής πρωτεύουσας.

Κύπρος4Κύπρος5

Καθώς περπατάμε δίπλα στην «πράσινη γραμμή», ανάμεσα σε πετρόχτιστες εκκλησιές και παλιά αρχοντικά, σιωπηλά οδοφράγματα και πολύβουα καφενεία, η αίσθηση του διχασμού μιας χώρας, η διάρρηξη μιας ακμάζουσας πριν πόλης μας ωθεί να αντιληφθούμε την επισφαλή ισορροπία του κόσμου μας στην κόψη του ξυραφιού της ιστορίας που είναι πανταχού παρούσα...
Χρόνος για δείπνο και διανυκτέρευση

2η ΜΕΡΑ Λευκωσία - Φυλακισμένα Μνήματα - Αρχαιολογικό Μουσείο - Άγιος Ιωάννης -κατεχόμενη Λευκωσία

Επίσκεψη χρέος στη μνήμη των ηρώων της Κύπρου και της Ελλάδας. Στα «Φυλακισμένα Μνήματα» η ψυχή τρομάζει μπροστά στη φρίκη του θανάτου. Οι Άγγλοι τους εκτέλεσαν ως τρομοκράτες. Για ένα όνειρο που είχαν, για μια θέση πολιτική και ιστορική: να ενωθεί το νησί με τη μητέρα Ελλάδα!

Κύπρος6Κύπρος7

Στη συνέχεια ξενάγηση στο Αρχαιολογικό Μουσείο το πλουσιότερο σε εκθέματα μουσείο της Κύπρου. Μετά θα περιηγηθούμε στα πιο σημαντικά μνημεία της πόλης, στον καθεδρικό του Αγίου Ιωάννη, στο Μέγαρο της Αρχιεπισκοπής, στην Παναγιά τη Χρυσαλινιώτισσα, στη Φανερωμένη, στο Παγκύπριο Γυμνάσιο, στο Μνημείο της Ελευθερίας, στην Πύλη Αμμοχώστου...

Κύπρος8Κύπρος9

Και μετά το μεσημεριανό διάλειμμα θα περάσουμε το οδόφραγμα της οδού Λήδρας στην κατεχόμενη Λευκωσία για να δούμε από κοντά το Μεγάλο Χάνι και την Αγία Σοφία, τη μεγαλύτερη καθολική εκκλησία του νησιού που είναι πλέον τζαμί.

Κύπρος10

Και κάπως έτσι, με εικόνες, με αλληλοσυγκρουόμενα αισθήματα, με ερωτηματικά και θαυμαστικά, θ' αναζητήσουμε το ιδανικό κλείσιμο της ημέρας σ' ένα ποτήρι κόκκινο μαραθεύτικο κρασί κι αργότερα σ' ένα σφηνάκι ζηβανία. Σάββατο βράδυ του Μάη στη Λευκωσία…

3η ΜΕΡΑ: Λευκωσία -'Αγιος Ιλαρίωνας - Πεντεμίλι - Κερύνεια - Μπελλαπάις - Τύμβος Μακεδονίτισσα

Θα επισκεφθούμε το περίφημο φρούριο στη βόρεια πλευρά του Πενταδακτύλου.
Το Φρούριο κτίστηκε από τους Βυζαντινούς στα τέλη του 11ου αιώνα για αμυντικούς σκοπούς και αργότερα συμπληρώθηκε από τους Φράγκους.

Κύπρος11

Θα περάσουμε από το Πεντεμίλι το σημείο της απόβασης το 1974 και θα σταθούμε λίγο μπροστά στο θωρηκτό/μνημείο του τουρκικού «θριάμβου» για να αναλογιστούμε ποια λάθη έσπρωξαν το νησί στο όλεθρο του '74.

Στην κατεχόμενη Κερύνεια θα επισκεφθούμε το Μουσείο του Μεσαιωνικού Κάστρου -εκεί όπου φυλάσσεται και το περίφημο αρχαίο ναυάγιο της Κερύνειας (4ος αι. π.Χ.). Ελεύθερος χρόνος για έναν καφέ στο λιμάνι.

Κύπρος12Κύπρος13

Πριν επιστρέψουμε στην ελεύθερη Κύπρο θα περάσουμε από ένα από τα ωραιότερα χωριά του νησιού. Πήρε το όνομά του από το περίφημο φράγκικο μοναστήρι γνωστό ως Αββαείο του Μπελλαπαΐς.

Και τέλος δεν θα μπορούσαμε να παραλείψουμε τον Τύμβο της Μακεδονίτισσας, το μνημειακό κοιμητήριο των Κυπρίων και των Ελλαδιτών ηρώων που έκαναν πράξη το «επί τας». Δείπνο, διανυκτέρευση.

4η ΜΕΡΑ: Λευκωσία - Λεύκαρα - Κούριο - Κολόσσι – Λεμεσός

Αφύπνιση, πρωινό και αποχαιρετάμε τη Λευκωσία για να κατευθυνθούμε προς τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Κύπρου και τη νοτιότερη της Ευρώπης, τη Λεμεσό! Στο δρόμο θα ανακαλύψουμε το ομορφότερο χωριό της Κύπρου, τα Λεύκαρα, γνωστό για τις δαντέλες και τα ασημικά του.

Κύπρος14Κύπρος15

Στη συνέχεια ο δείκτης της χρονομηχανής πηγαίνει αρκετούς αιώνες πίσω. Βρισκόμαστε στο αρχαίο Κούριο, έναν από τους πιο εντυπωσιακούς αρχαιολογικούς χώρους της Κύπρου! Τα ψηφιδωτά των επαύλεων που περιηγούμαστε, μιλούν για τον πλούτο και τη δύναμη της πόλης.

Στον Μεσαίωνα οι Ιππότες του Τάγματος του Αγ. Ιωάννη των Ιεροσολύμων, μετά την πτώση της Άκρας, βρίσκουν καταφύγιο εδώ, σ' αυτή την ακτή και εγκαθίστανται στο Κολόσσι , όπου σώζεται σήμερα το Κάστρο της Μεγάλης Κομμαντερίας . Εκεί οι ιππότες θ' αφήσουν για λίγο στην άκρη τα όπλα τους για να πιάσουν τα σύνεργα της αμπελουργίας. Καλλιεργούν τη γη κι ο μόχθος τους γίνεται μια από τις αρχαιότερες ετικέτες στον κόσμο. Πράγματι, η θρυλική Κουμανταρία, το παραδοσιακό κρασί σύμβολο του νησιού εδώ, παράγεται και εξάγεται εδώ και 8 αιώνες!!!

Κύπρος16Κύπρος17

Τακτοποίηση στο ξενοδοχείο μας στην κοσμοπολίτικη Λεμεσό και έξοδος για μια πρώτη βόλτα γνώσης.

5η ΜΕΡΑ: Λεμεσός - Τρόοδος Όμοδος - οινογνωσία Κτήμα Βασιλειάδη – Λεμεσός

Παίρνουμε πρωινό και πάμε να δούμε τον Πύργο που έγινε σκηνικό ενός μυθικού γάμου. Δηλαδή το Μεσαιωνικό Κάστρο της Λεμεσού, όπου ο Ριχάρδος ο Λεοντόκαρδος παντρεύτηκε την πριγκίπισσα Βερεγγάρια της Ναβάρας η οποία στέφθηκε εδώ στην Κύπρο βασίλισσα της Αγγλίας! Στις εντυπωσιακές αίθουσες του στεγάζεται το Μεσαιωνικό Μουσείο της πόλης.

Κύπρος18Κύπρος19

Αφήνουμε την πολύβουη Λεμεσό και ανεβαίνουμε στο όρος ΤΡΟΟΔΟΣ και πιο συγκεκριμένα στο γραφικό χωριό ΟΜΟΔΟΣ ! «Σαν να βρίσκεται μέσα στη χούφτα του Θεού» , είπε ο μοναχός Μπάρσκυ όταν επισκέφθηκε το Όμοδος.
Στο κέντρο του χωριού δεσπόζει το Μοναστήρι του Τιμίου Σταυρού .

Και το μεσημέρι πια, κάνουμε δώρο στον εαυτό μας μια μοναδική εμπειρία οινογνωσίας σε συνδυασμό με την επίσκεψη ξενάγηση στο οινοποιείο ΟΙΝΟΥ ΓΗ ΚΤΗΜΑ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗ .
Επιστροφή το απόγευμα στη Λεμεσό. Ελεύθερο βράδυ και διανυκτέρευση.

6η ΜΕΡΑ: Λεμεσός - Πέτρα του Ρωμιού – Μνημεία Ουνέσκο: Παλαίπαφος - Αρχαιολ. Πάρκο Νέας Πάφου - Λεμεσός

Είμαστε στο νησί της Αφροδίτης και δεν είναι δυνατόν να δούμε τα μάτια μας το βράχο δίπλα στον οποίο, σύμφωνα με την παράδοση, αναδύθηκε η Ομορφιά η ίδια μέσα απ' τον αφρό της θάλασσας;

Κύπρος20

 Κύπρος21

Και πώς θα μπορούσαμε να μην κάνουμε μια στάση στο αρχαιότερο ιερό της θεάς στην Παλαίπαφο που υπήρξε προσκύνημα από τα προϊστορικά χρόνια έως τον 4ο αι. μ.Χ.;

Σήμερα θα δούμε επίσης ένα από τα πιο σημαντικά αρχαιολογικά πάρκα της ανατολικής Μεσογείου, αυτό της Νέας Πάφου . Τα περίφημα μωσαϊκά δάπεδα της οικίας του Διονύσου και οι Τάφοι των Βασιλέων, οι κατακόμβες της Αγίας Σολομωνής, είναι μνημεία της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς UNESCO, όπως και ολόκληρη η πόλη της Πάφου.

Κύπρος22

Επιστροφή στη Λεμεσό το βράδυ για την τελευταία νύχτα στο νησί.

7η ΜΕΡΑ: Λεμεσός - Απ. Βαρνάβας - Αρχαία Σαλαμίνα - Αμμόχωστος - Αεροδρόμιο Λάρνακας -Αθήνα

Τελευταία μέρα στην Κύπρο. Ήρθαμε αυτό το ταξίδι για να χαρούμε, να περάσουμε καλά, αλλά και να δούμε, να μάθουμε, να νιώσουμε, να ανακαλύψουμε, να επιβεβαιώσουμε, να σχηματίσουμε ή να ανατρέψουμε εικόνα και γνώμη που είχαμε γι' αυτόν τον τόπο και τους ανθρώπους του και για ότι συνέβη εδώ.

Η γροθιά στο στομάχι σήμερα λέγεται ΒΑΡΩΣΙΑ.
Πουθενά αλλού στην Κύπρο δεν νιώθει τις συνέπειες της εισβολής, δεν νιώθει την εγκατάλειψη και τον πόνο της καταστροφής, το δράμα της προσφυγιάς...

Κύπρος23

Για να μη φύγουμε νομίζοντας ότι η Κύπρος είναι το Ντουμπάι της Μεσογείου...
Να μη φύγουμε χωρίς να σταθούμε στο κατεχόμενο Μοναστήρι του Αγίου Βαρνάβα, του ιδρυτή της εκκλησίας της Κύπρου.
Να μη φύγουμε χωρίς να περπατήσουμε στην Αρχαία Σαλαμίνα…
εις γην εναλίαν Κύπρον, ου μ' εθέσπισεν οικείν Απόλλων.

Να μη φύγουμε χωρίς να περάσουμε από την περίκλειστη μεσαιωνική πόλη της Αμμοχώστου, το Καθεδρικό Ναό του Αγίου Νικολάου και τον Πύργο του Οθέλλου.

Κύπρος24

50 χρόνια από την εισβολή στην Κύπρο εμείς ήρθαμε, ένα ελάχιστο ίσως χρέος.

Το ζήτημα δεν είναι η αναπαραγωγή του συνθήματος «ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ» που μάλλον θα γεμίσει το fb, αλλά ένα βαθύ και επί της ουσίας δεν ξεχνώ για όσα οδήγησαν στην τραγωδία, ένα βαθύ και επί της ουσίας θα γνωρίσω, θα καταλάβω, θα σταθώ δίπλα σε αυτή τη γη και τους ανθρώπους της, όπως μπορώ όσο μπορώ σαν Έλληνας, σαν αδελφός.

Καλό μας ταξίδι!

ΚΩΣΤΟΣ ΕΚΔΡΟΜΗΣ & ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΜΕΝΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ
Κόστος κατ' άτομο
Δίκλινο Επιβάρυνση Μονόκλινου Φόροι *
845€ 320€ 250€
 
Δηλαδή συνολικό κόστος κατ' άτομο σε δίκλινο Ευρώ 1.095, σε μονόκλινο Ευρώ 1.415.
       
*Φόροι αεροδρομίων, επίναυλος καυσίμων, φόροι καυσίμων, ταξιδιωτική ασφάλεια κ.λπ.
 
ΠΤΗΣΕΙΣ με Sky Express:
 
GQ600 24.05.2024 ΑΘΗΝΑ-ΛΑΡΝΑΚΑ 09:35 11:10
GQ603 30.05.2024 ΛΑΡΝΑΚΑ-ΑΘΗΝΑ 21:25 23:10                 
 
Περιλαμβάνονται:
• Αεροπορικά εισιτήρια
• Έλληνας Συνοδός -καθ' όλη τη διάρκεια της εκδρομής
• Πλήρες πρόγραμμα ξεναγήσεων
• Επιλεγμένα Ξενοδοχεία 4* με πρωινό (μπουφές)
• Μεταφορές από / προς αεροδρόμια / ξενοδοχεία με πολυτελές κλιματιζόμενο πούλμαν
• Ασφάλεια αστικής ευθύνης και ταξιδιωτική ασφάλιση
• Ταξιδιωτική ασφάλεια κάλυψης ασθένειας (συμπεριλαμβανομένου COVID 19) για συμμετέχοντες έως 75 ετών και ατυχήματος ανεξαρτήτου ηλικίας
 
Δεν περιλαμβάνονται:
• Είσοδοι και λοιπά έξοδα στα μουσεία
• Ατομική ταξιδιωτική ασφάλιση (για λεπτομέρειες απευθυνθείτε στο γραφείο μας)
• Ό,τι δεν αναφέρεται ρητά στα προσφερόμενα ή αναγράφεται ως προαιρετικό / προτεινόμενο.
 
Πολιτική πληρωμών
30% με την επιβεβαίωση της κράτησης, απευθείας στο πρακτορείο.
70% 21 ημέρες πριν την αναχώρηση, απευθείας στο πρακτορείο.
 
Για την εκδρομή στην Κύπρο συνεργαζόμαστε με το πρακτορείο 
MELODRAKMA UNIVERSAL  Παλαιών Πατρών Γερμανού, 7 - 7ος ορ, Αθήνα 105 61
Δηλώσεις συμμετοχής στα τηλέφωνα του συλλόγου μας 210-5222864 και 210-5222813 το αργότερο μέχρι τη Δευτέρα 22/04/24.
Αμέσως μετά τη δήλωση συμμετοχής, η Γραμματεία του Συλλόγου θα επιβεβαιώνει την κράτηση με το πρακτορείο και θα σας ενημερώνει προκειμένου να καταθέσετε το ποσό της προκαταβολής απευθείας στο πρακτορείο..
 

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΣ

Έφορος Λέσχης