Τηλ 210-5222864 - 210-5222813  e-mail : info@ssem.gr - 3ης Σεπτεμβρίου 8 /104 31 Αθήνα - 7ος όροφος

home image

26.03.2024 - Οι Επιτυχίες του Συλλόγου μας και η Σημασία τους. Η Επόμενη Μάχη στις 3.4.2024

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ
 
Στις 3 Απριλίου 2024 η επόμενη κινητοποίησή  μας. 
Συμμετοχή στη Γενική Συνέλευσή μας  &  στη συνέχεια
Συγκέντρωση στο Υπουργείο Εργασίας.
Η σημασία των τελευταίων επιτυχιών στον χώρο μας. 
 26/3/2024
Αγαπητές/οί  συνάδελφοι
Η συλλογική μας δράση με αγωνιστικότητα, γνώση, άρτια νομική τεκμηρίωση των θεμάτων μας και οργάνωση της τακτικής μας για την επίτευξη του στόχου, έφεραν πρόσφατα, δύο σημαντικές επιτυχίες:
1. Την επέκταση των κατ΄έτος αυξήσεων των κύριων συντάξεων και στους προσυνταξιούχους, με νομοθετική ρύθμιση (άρθρο 134 του Ν.5078/20.12.2023), που  τροποποιεί το άρθρο 73Α του Ν.4387/2016. 
Η αποφασιστικότητά μας και η αναγγελία της μεγάλης συγκέντρωσης στο Υπουργείο Εργασίας, που πραγματοποιήθηκε την 12η/12/2023, κινητοποίησαν το Υπουργείο και έφεραν το πιο πάνω αποτέλεσμα, πριν ακόμη την πραγματοποίησή της (εδώ η ανακοίνωση ΣΣΕΜ). Όπως γνωρίζετε, ήδη από την 5/12/2023 ο Γενικός Γραμματέας Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Νίκος Μηλαπίδης μας είχε ενημερώσει ότι λύνεται το θέμα της αύξησης του 7,75% για το 2023, με την ένταξη σχετικής διάταξης στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο.
Ειδικότερα, όσον αφορά την καταβολή των αυξήσεων «προσυνταξιοδοτικού» οι αρμόδιες υπηρεσίες (εκκαθάρισης & πληρωμής παροχών π. ΕΤΑΤ και π. ΕΤΕΑ) μας ενημέρωσαν την 21/3/2024 ότι στόχος τους, με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, είναι: 
1) να καταβληθούν οι αυξήσεις και των δύο ετών μαζί (7,75% για το 2023 και 3% για το 2024) καθώς και τα αναδρομικά. 
2) η πληρωμή να γίνει στο τέλος Απριλίου (συντάξεις Μαΐου).
Έχουν δοθεί οι σχετικές προδιαγραφές με βάση τις οποίες εργάζεται η ανάδοχος εταιρεία και αναμένονται τα αρχεία –test- για να γίνουν οι δοκιμές από την αρμόδια Δ/νση του ΕΦΚΑ, ώστε να προχωρήσουν στη συνέχεια στις πληρωμές. Συνεπώς, η διαδικασία προχωρά και αναμένουμε την υλοποίηση. Σε κάθε περίπτωση, λόγω των μέχρι τώρα καθυστερήσεων, παρακολουθούμε το θέμα συστηματικά, σε εβδομαδιαία βάση, ώστε να επέμβουμε έγκαιρα σε ενδεχόμενη νέα καθυστέρηση. 
 
2. Την άμεση ανάκληση, την 13η Μαρτίου, του εγγράφου του Γεν Δ/ντή Επικουρικών συντάξεων e-ΕΦΚΑ για το «Ανώτατο όριο Επικουρικών Συντάξεων»,  εντός ολίγων μόνον ημερών από την αιφνίδια μείωση, με τη σύνταξη μ. Μαρτίου 2024, άνω του 50% των επικουρικών συντάξεων που επιβλήθηκε σε περισσότερους από 400 συνταξιούχους μας με αμιγώς επικουρική σύνταξη ΤΕΑΠΕΤΕ, και την έκδοση εγκυκλίου, την 14η Μαρτίου, του  Υφυπουργού κ. Π. Τσακλόγλου που ρυθμίζει το θέμα της ακύρωσης  της μείωσης των επικουρικών συντάξεων ΕΤΕΑΜ/ΤΕΑΠΕΤΕ και της ορθής εφαρμογής του ανώτατου ορίου Επικουρικών Συντάξεων.
Η άμεση αντίδραση του Συλλόγου μας με αποστολή εξωδίκου στους αρμόδιους Υπουργούς & στον Διοικητή του ΕΦΚΑ, με αποστολή Δελτίου Τύπου στον Πρωθυπουργό, σε Πολιτικά Κόμματα, Βουλευτές, και στα Μέσα Ενημέρωσης και η αναγγελία της συγκέντρωσής μας, που πραγματοποιήθηκε την 8η/3/2024, κινητοποίησαν  και αυτή τη φορά το Υπουργείο και έφεραν το πιο πάνω θετικό αποτέλεσμα. Λίγη ώρα πριν την πραγματοποίηση της συγκέντρωσής μας ο  Γ.Γ.Κ.Α.  κ. Νίκος Μηλαπίδης μας ενημέρωσε, ότι θα ακυρωθούν οι μειώσεις και θα επανέλθουν οι συντάξεις στα προηγούμενα επίπεδα. Επιπλέον, την 20η Μαρτίου, ο  Γ.Γ.Κ.Α.  μας ενημέρωσε ότι η καταβολή των νέων διορθωμένων ποσών συντάξεων θα πραγματοποιηθεί στο τέλος Απριλίου (σύνταξη Μαΐου).
Οι δύο αυτές επιτυχίες έχουν μεγάλη σημασία για τον Σύλλογό μας, τον προσανατολισμό μας και τη δράση μας στον διεκδικητικό τομέα. Η σημασία τους είναι ευρύτερη, καθώς τα θετικά αποτελέσματά τους δεν αφορούν μόνο την Εμπορική. Αυτά που πέτυχαν οι Συνταξιούχοι της Εμπορικής με τον αγώνα τους, αφορούν και άλλους Συλλόγους Συνταξιούχων και κατ’ επέκταση σ/λφους άλλων χώρων. Με τη μεν αύξηση στις  «προσυνταξιοδοτικές παροχές» ωφελούνται και οι συνάδελφοι «προσυνταξιούχοι» των τραπεζών, Alpha και Αττικής. Με τη δε ακύρωση του «κουτσουρέματος» των επικουρικών ωφελούνται και άλλοι συνάδελφοι από άλλους χώρους, πέραν του τραπεζικού. 
Εμείς στις περιπτώσεις αυτές κάναμε το καθήκον μας για την υπεράσπιση των συντάξεών μας, αλλά και για το γενικότερο καλό των συνταξιούχων. Αυτό δεν το γράφουμε εδώ με σκοπό την «έπαρση» αλλά για να γίνει σε όλους κατανοητό, κυρίως  εκτός της Εμπορικής, ότι εμείς ως Σύλλογος δουλεύουμε με μεθοδικότητα και αποφασιστικότητα μέχρι την τελική λύση. Η «απαίτησή» μας όμως προς τους «συνδικαλιστικούς εκπροσώπους» των συναδέλφων άλλων χώρων, είναι τουλάχιστον να σέβονται τις προσπάθειες και τους αγώνες μας. Να μην λειτουργούν με «στενά»! κριτήρια που έχουν ως στόχο τον «αποκλεισμό» του χώρου της Εμπορικής από τον ρόλο που της αναλογεί ως ένα από τα μεγαλύτερα και αγωνιστικά σωματεία των συνταξιούχων τραπεζοϋπαλλήλων. Τα αναφέρουμε αυτά μετά τα σχετικά φαινόμενα που ζήσαμε τα τελευταία χρόνια, αλλά δυστυχώς και πρόσφατα με τα γνωστά γεγονότα εντός ΔΣ της ΟΣΤΟΕ. Με τις δικαστικές προσφυγές, για να «βγει η Εμπορική από τη μέση», είτε με τον διορισμό διοίκησης! από το δικαστήριο, είτε με την παύση λειτουργίας! της ΟΣΤΟΕ, ενέργειες σε βάρος των συμφερόντων του κλάδου, που ωφελούν μόνον τις Τράπεζες, τον Κεντρικό Τραπεζίτη και την εκάστοτε Κυβέρνηση.    
Αγαπητές/οί  συνάδελφοι,
Σήμερα, παραμένει η διεκδίκησή μας για τον υπολογισμό της προσαύξησης της επικουρικής (επικουρική Α2, με το «επασφάλιστρο»), λόγω των αυξημένων εισφορών άνω του 6% που καταβάλλονται στα ταμείο μας, όπως δημόσια δεσμεύθηκε ο Υπουργός Εργασίας στις 12/12/2023. 
Τέλος, σας ενημερώνουμε σχετικά με τα πρόσφατα δημοσιεύματα (π.χ. Ελ. Τύπος), ότι δήθεν έχει ήδη υπάρξει λύση στο θέμα αυτό και αναμένονται μάλιστα και αναδρομικά! και σας καλούμε, να κλείσετε τα αυτιά σας στις «σειρήνες» που δημιουργούν αβάσιμη προσδοκία και να εντείνουμε τον αγώνα μας για την οριστική επίλυσή του. 
Η ιστορία του Συλλόγου μας, διαχρονικά, δείχνει ότι οι επιτυχίες έρχονται μετά από διαρκείς, μεγάλους, επίμονους αγώνες που δίνονται με τη μαζική συμμετοχή όλων, με οδηγό μια επεξεργασμένη και ξεκάθαρη τακτική και στρατηγική. Συνεπώς… 
 
Η επόμενη μεγάλη μάχη μας είναι η μεγάλη συγκέντρωσή μας  στο Υπουργείο Εργασίας την 3η Απριλίου 2024, αμέσως μετά τη Γενική Συνέλευση του Συλλόγου μας.
ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ…   ΔΥΝΑΜΩΝΟΥΜΕ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΜΑΣ
ΓΙΑ ΤΟΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΤΗΣ ΠΡΟΣΑΥΞΗΣΗΣ  ΤΗΣ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΗΣ
ΟΛΕΣ  &  ΟΛΟΙ ΣΤΙΣ 3 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2024 
ΕΙΜΑΣΤΕ  ΜΑΧΗΤΙΚΑ  ΠΑΡΟΝΤΕΣ
ΣΤΗ Γ.Σ.  ώρα 10 π.μ.
 ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ώρα 12:30 μ.μ.
 
Για τον Σύλλογο Συνταξιούχων Εμπορικής Τράπεζας
 
      Ο Πρόεδρος            Ο Γενικός Γραμματέας
 
 Χρήστος Τσιλώνης          Παύλος Δερμενάκης