Τηλ 210-5222864 - 210-5222813  e-mail : info@ssem.gr - 3ης Σεπτεμβρίου 8 /104 31 Αθήνα - 7ος όροφος

03.12.2016 - ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΟΣΤΟΕ 28/11/16

ΝΕΑ ΠΡΟΣΦΥΓΗ

ΣΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ

ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗ ΤΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΩΝ ΤΟΥ ΕΤΑΤ

Νέα προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) κατέθεσε η ΟΤΟΕ, μαζί με την ΟΣΤΟΕ και τις πρωτοβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις, ζητώντας την ακύρωση της Ερμηνευτικής Εγκυκλίου του Νόμου Κατρούγκαλου 4387/2016, που αφορά στους ασφαλισμένους του ΕΤΑΤ, με την οποία καταργούνται καταστατικά ασφαλιστικά δικαιώματα και επέρχονται σοβαρές συνέπειες σε βάρος των ασφαλισμένων στο Ενιαίο Ταμείο Ασφάλισης Τραπεζοϋπαλλήλων (ΕΤΑΤ).

Ο πυρήνας της προσφυγής στο ΣτΕ για την ακύρωση της εγκυκλίου του Υπουργού Εργασίας για το ΕΤΑΤ αφορά στο γεγονός, ότι με την εγκύκλιο αυτή ρυθμίζεται αντισυνταγματικά, παράνομα και αυθαίρετα και μάλιστα με δυσμενέστερο τρόπο «το θεμελιωμένο δικαίωμα» σε αντίθεση με όσα προβλέπονται στο νόμο, ο οποίος για την έννοια της θεμελίωσης συνταξιοδοτικού δικαιώματος παραπέμπει στις καταστατικές διατάξεις των Ταμείων που είχαν ενταχθεί στο ΕΤΑΤ.

Η αίτηση με την οποία ζητείται από το ΣτΕ να ακυρωθεί η ψευδοερμηνευτικη κανονιστικού  περιεχομένου εγκύκλιος του Υπουργείου Εργασίας για το ΕΤΑΤ συντάχθηκε από τον Καθηγητή κ. Κωνσταντίνο Παπαδημητρίου και επικαλείται μεταξύ άλλων του παρακάτω βασικούς λόγους:

  • την παράβαση νόμου, καθώς με την προσβαλλομένη πράξη για πρώτη φορά ορίζεται  ότι θεμελιωμένο είναι το δικαίωμα με την συμπλήρωση τόσο  του απαιτούμενου χρόνου ασφάλισης όσο και του  προβλεπόμενου ορίου  ηλικίας, παρά το γεγονός ότι τα Καταστατικά των εντασσομένων στο ΕΤΑΤ Ταμείων  προβλέπουν εντελώς διαφορετικά πράγματα που αφορούν στη θεμελίωση και στο δικαίωμα απόληψης σύνταξης.
  • την παραβίαση της αρχής της ισότητας, δεδομένου ότι εισάγεται διαφορετική μεταχείριση των εργαζομένων που έχουν αποχωρήσει από την  υπηρεσία σε ένα τυχαίο χρονικό σημείο (12.5.2016)  και αυτών που παραμένουν πέραν αυτού, παρόλο που οι δύο κατηγορίες τελούν υπό τις ίδιες συνθήκες και αμφότερες υπάγονται στους παλαιούς ασφαλισμένους οι οποίοι έχουν καταβάλει υψηλότατες εισφορές.
  • την παραβίαση της  συλλογικής αυτονομίας  καθώς παραβιάζονται οι προβλέψεις των καταστατικών  των επικουρικών ασφαλιστικών ταμείων των τραπεζοϋπαλλήλων, τα οποία δεν ήταν αποτέλεσμα κρατικής πρωτοβουλίας, αλλά της συλλογικής αυτονομίας.
  •  την αντισυνταγματικότητα  της  προσβαλλομένης πράξης δεδομένου  ότι  με τις διατάξεις του νόμου προβλέπεται η πλήρης και ολοσχερής κατάργηση του δικαιώματος προσυνταξιοδότησης για όσους δεν έχουν θεμελιώσει   δικαίωμα  έως τις  12.5.2016.
  • την  προσβολή των περιουσιακού δικαιώματος  των ασφαλισμένων και συνταξιούχων του ΕΤΑΤ αφού τροποποιείται επί τα χείρω ο τρόπος υπολογισμού της προσυνταξιοδοτικής παροχής παραβιάζοντας τις καταστατικές διατάξεις των Ταμείων των Τραπεζών.

Η ΟΤΟΕ θα συνεχίσει τις προσπάθειές της σε όλα τα επίπεδα για τη δικαίωση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων των τραπεζοϋπαλλήλων, που αποτελούν συστατικό στοιχείο της ιστορικής της διαδρομής και ταυτόχρονα προσπάθεια ουσιαστικής συμβολής στους αγώνες για δικαιοσύνη και κοινωνική προστασία και ασφάλεια μετά τον εργασιακό βίο.

ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΟΤΟΕ